IŠČE  SE

Strani ureja mag. Tanja Plevnik, učiteljica

IŠČE  SE

Strani ureja mag. Tanja Plevnik, učiteljica

IŠČE SE ...

Vsak teden zastavljamo NOVO vprašanje iz sveta VIZUALNIH UMETNOSTI, TEHNIKE, pa tudi drugih svetov, ki se vrtnarki te spletne strani zdijo zanimivi. 

AB

15. 6. 2020

Fotografija na levi vas pripelje do slikarja, ki ga iščemo, danes bi praznoval rojstni dan. Za tiste, ki imate radi trše orehe, pa postavljamo še dve vprašanji: kdo je avtor fotografije in čas njenega nastanka.

ODGOVOR

Tudi tokrat (pravilno) odgovarja Tjaša Župevc:

Avtor slike, ki bi danes praznoval rojstni dan je Ivan Grohar. Naslov slike je Sejalec. Avtor fotografije je Avgust Berthold. Bil je fotograf in to sliko je fotografiral leta 1906.

Name*
Email address*
Message*

3. 6. 2020

Kako imenujemo likovno zvrst, pri kateri so v sliki ali risbi vstavljeni (nalepljeni) trodimenzionalni predmeti? Kateri umetniki so se posebej radi igrali s tem? Ustvari tudi ti takšno likovno delo, ga pofotkaj in pošlji na doramaar20@gmail.com do naslednje srede.  

ODGOVOR

TJAŠA ŽUPEVC:

Likovna zvrst se imenuje asemblaž. Asemblaž (iz francoščine: assemblage - združitev, zbiranje, spoj) je tridimenzionalno likovno delo sestavljeno z medsebojno povezanih elementov - praviloma najdenih materialov, predmetov oziroma objektov - v prostostoječe prostorske aranžmaje. Včasih so elementi iz tehničnih razlogov združeni oziroma postavljeni na ploskev. Kadar so združeni tako, da je njihova celota tudi v likovnem in vsebinskem smislu vezana na neko ploskovito podlago (steno) govorimo o kolažu. Umetniki, ki se s tem igrajo so:Robert Rauschenberg, Johann Dieter Wassmann, Wallace Berman, Kurt Schwitters, Marcel Duchamp, Joseph Cornell, Louise Nevelson in Jean Tinguely.

Draga Tjaša, hvala za vse tvoje hitre, a natančne in izčrpne odgovore. Z njimi si takorekoč soustvarjala to rubriko. Končuješ devetletko, ostani radovedna, raziskovalna, vztrajna ... Srečno, oglasi se še kdaj.

28. 5. 2020 Kaj iščemo?

Ta slika ima posebno vrednost, saj ima upodobljena oseba svetovni sloves. Iščemo avtorja te slike in seveda ime in priimek upodobljenca ter kako imenujemo tako vrsto (žanr) likovnega dela. To pa še ni vse, dodani izziv je risba s svinčnikom naslikanega godpoda. Narišite, pošljite.

Odgovor

 

28. maja leta 1787 je v Salzburgu preminil genialni skladatelj, katerega 300 letnico rojstva smo praznovali lani.

Tjaša Župevc je najbolj točno odgovorila:

Upodobljenec na sliki je svetovni skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart. Avtor slike je jožefinski slikar Joseph Hickel, slika naj bi nastala okoli leta 1783. Tako vrsto likovnega dela imenujemo portret.

 

Matej Žerjav

Zala Kastner

Nika Križnik

Maj Luka Petrišič

Zal Petrišič

20. 5. 2020 Pogled v zgodovino

Kaj povezuje to fotografijo z današnjim datumom?

ODGOVOR

Tokrat je bil oreh posebno trd celo za našo zvesto dopisnico Tjašo Župevc, a ji je po nekaj namigih uspelo najti pravilen odgovor:

20. maja 1873 sta Levi Strauss in Jacob Davis prejela patent za modre kavbojke. Izdelavo delovnih hlač, ojačanih s kovinskimi zakovicami označujejo torej kot rojstvo enega najbolj znanih oblačil na svetu: modre kavbojke. Te hlače izhajajo iz San Francisca (mesto v Kaliforniji) v Severni Ameriki. Priznam, da tudi jaz rada nosim modre kavbojke, so mi zelo udobne in nudijo lep videz:):):)

Tudi Zal in Maj Luka Petrišič sta po nekaj poskusih našla pravilen odgovor.  Bravo za vse vztrajne raziskovalce!

13. maj 2020

Kaj je skupno spodnjim slikam? So del umetnostnega stila, ki je trajal zelo kratko in se poznal še zelo dolgo. Kako se je ta stil imenoval, kako je dobil ime in kaj v prevodu pomeni?  Bi poskusili narediti likovni izdelek v tem stilu in ga poslati na doramaar20@gmail.com?

Odgovor

Tjaša Župevc:

Spodnjim slikam je skupno, da imajo živo barvne podobe narave. Stil se je imenoval fauvizem. Ime je dobil iz francoske besede fauves, ki prevodu pomeni divji.

Tjaša Župevc: Gledam čar dreves

6. maj 2020 Vprašanje in izziv

Spet smo tu. Tokrat za vas nimamo samo vprašanja, ampak poseben izziv. Kako se imenuje vrsta likovne umetnine, narejene v naravi z naravnimi materiali, kakršne vidite na fotografijah. Ustvarite sami kakšno tovrstno delo, fotografirajte in priložite odgovoru. Lahko uporabite katerekoli gradivo, ki ga najdete v naravi (drevesno listje, cvetove, storže, kamenčke ...)

Posnetek pošljite na doramaar20@gmail.com.

ODGOVOR

Tjaša Župevc:

Sem malo brskala in nasla več odgovorov a nevem kateri je pravi. Sklepam, da je vrsta likovne umetnine kiparstvo. Sem pa brala od desne slike na peščeni plaži, da je to Land art... 

Da, Tjaša, to je LAND ART, izraz se je uveljavil v 60. letih 20. stoletja in označuje svojevrstna likovna dela, nastala v različnih kotičkih narave, pogosto izven naselij. Umetniki so dali poudarek samemu nastajanju umetnine, ne končnemu izdelku, ki je pogosto minljiv in vsekakor ne prenosljiv. Zato teh del samih niso razstavljali v galerijah, pač pa fotografije ali video zapise, ki so pričali o obstoju neke LAND ART umetnine

Tjaša Župevc

Zal, Maj, Lan Petrišič

Lana Dušič in Zala Kostanjšek

24. 4. 2020 Kdo pa je to?

Veliko različnih obredov in tudi različnih imen je povezano z njim. Kdo je in kaj predstavlja? Ste ga kdaj videli v živo?

ODGOVOR 1

Tjaša Župevc:

Ja, danes je slovenski ljudski praznik Jurjevanje in tudi mi nismo pozabili nanj, kajti jedli smo cvrtje, ki naj bi ga morali vsi jesti na današnji dan. Torej slika predstavlja Zelenega Jurija. Na praznik jurjevanja enega od moških oblečejo v zelene veje in to je Zeleni Jurij. Ta je hodil od hiše do hiše in na vrata zatikal vejice, ki vasem in družinam prinašajo srečo in zagotovilo, da bo to leto dobra letina. Zeleni Jurij pa predstavlja tudi prihod pomladi, prebujanje narave. Najbolj je Jurjevanje značilno za Belo Krajino. Nisem pa Zelenega Jurija še videla v živo.

ODGOVOR 2

Zal in Maj Luka Petrišič

To je Zeleni Jurij. Predstavlja prihod pomladi, prebujanje narave, odpiranje zemlje (simbol ključa), pojava zdravilne rose in vsakovrstne plodnosti. Zelenega Jurija sva videla, pred nekaj leti, v šoli. V Beli krajni se ta tradicija še ohranja. Starša sta nama povedala, da so v osnovni šoli vsako leto na ta dan šli v gozd, tam pekli jajca ter nekoga našemili v Zelenega Jurija.

23. 4. 2020 SVETOVNI DAN KNJIGE

SVETOVNI DAN KNJIGE - zakaj ravno danes, od kdaj je tako in katero knjigo (avtor, naslov) si nazdanje prebral ali prebrala? In katero nameravaš?

ODGOVOR 1

Tjaša Župevc:

23. april je simboličen dan za svetovno književnost, saj so na ta dan leta 1616 umrli Cervantes, Shakespeare in Inca Garcilaso de la Vega. Ta dan je tudi rojstni dan ali dan smrti naslednjih cenjenih avtorjev: Maurice Druon, Haldor K. Laxness, Vladimir Nabokov, Joseph Pla in Manuel Mejia Vallejo. Na Generalni konferenci Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) so leta 1995 razglasili 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic, saj so s tem želeli izkazati spoštovanje knjigam in njihovim avtorjem. Hkrati pa so tudi želeli spodbuditi ljudi, še posebej mladino, da odkrije užitke branja in pridobi spoštovanje do prispevkov teh, ki so s svojimi deli pripomogli k družbenemu in kulturnemu napredku človeštva. Nazadnje sem prebrala pesniško zbirko Nekoga moraš imeti rad, Ivan Minatti. Nameravam pa prebrati knjigo Predvsem ljubezen, Vitan Mal.

ODGOVOR 2

Zal in Maj Luka Petrišič:

Ravno danes zato, ker je to UNESCOVA zapoved od leta 1996. Temelji na katalonski tradiciji, ker si na ta dan, ob prazniku sv. Jurija, ljudje že od začetka stoletja podarjajo knjige in cvetje, še posebej zaljubljeni. Na ta dan sta umrla Miguel de Cervantes in William Shakespeare. Trenutno bereva: Priročnik za klatenje, Slavko Pregl (Maj Luka), Elvis Škorc, genialni štor, Janja Vidmar (Zal).

 

22. 4. 2020 Trd oreh skupnega imenovalca

Kaj povezuje Jajnjo Legat, Dimitrija Gvozdanovića, Grabovsko, Poluksa, Modroslavo, Mileno, Zofko Jelovšek, Koprivo, Žiško in  Zofijo?

ODGOVOR

Izkazalo se je, da oreh ni bil pretrd za naše zveste raziskovalce, za Zala, Maja in Tjašo. Ugotovili so, da so vse to imena, ki jih je uporabljala pisateljica in publicistka Zofka Kveder. Zakaj pa je potrebovala toliko imen?

Zofka se je rodila 22. aprila 1878. Časi, v katerih je živela in pisala, so bili nekoliko drugačni, ženske pisateljice so gledali postrani, kot da počnejo nekaj nedostojnega, kar ni za njih.

Opravičilo

Na včerajšnje vprašanje je pravilno odgovorila tudi Tjaša Župevc,  najzvestejša dopisovalka te strani. Oprosti, Tjaša.

21. 4. 2020 Slikar in slovenski denar

Kako se imenuje slovenski slikar, avtor slike, ki je umrl na današnji dan? Njegov narisani portret je bil odtisnjen na edinem denarju, ki smo ga imeli samo v Sloveniji. Kako se je ta imanoval in kje ima svoj spomenik? 

Odgovor

Imenuje se Rihard Jakopič. Umrl je 21.4.1943 (star 74 let). Njegov portret je na bankovcu za 100 tolarjev.

Spomenik stoji na mestu kjer je prej stal nnjegov paviljon. To je Lattermanov drevored v parku Tivoli (Ljubljana). Kip je delo kiparja Bojana Kunaverja. Vse do 2. svetovne vojne je bil paviljon osrednje razstavišče slovenske likovne umetnosti,kjer so razstavljali slikarji, kiparji in fotografi sodobne umetnosti.

Odgovor sta napisala Zal in Maj Petrišič. 

 

20. 4. 2020 SVET PRAZNUJE

Trdim časom pandemije in izolacije navkljub (ali pa še posebej zato) praznujemo ta teden dva pomembna svetovna dneva. Komu ali čemu sta posvečena in za kateri datum gre? 

ODGOVOR

22. april – Svetovni dan Zemlje

23. april – Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

Pravilno sta odgovorili Lana Dušič in Tjaša Župevc.  🙂

VIKEND

Na setvenem koledarju je znak cvetica, kar pomeni, da je čas ugoden za setev ali sajenje rož in dišavnic. Zaprite računalnik in posadite kakšno. Želim vam prijeten, sončen vikend. 

17. 4. 2020 in 3 stvari

Kdo je  avtor na fotografiji, naslov knjige v slovenščini in en njegov citat.

ODGOVOR

Avtor je Gabriel Garcia Marquez. Knjiga: Sto let samote. Pravilno ste odgovorili Tjaša Župevc ter brata Petrišič: Zal in Luka Maj. Izbrali ste čudovita citata. Čestitem. Naj dodam, da je Marquez umrl  natanko pred 6 leti, 17. aprila 2014. 

 

CITAT

Tjaša:

V življenju ni pomembno, kaj se zgodi s tabo, ampak tisto, kar si zapomniš in kako se tega spominjaš.

What matters in life is not what happens to you but what you remember and how you remember it.

GGMarquez

 

CITAT

Zal in Luka Maj:

Še nedavno je bil svet takšen, da mnoge stvari niso imele imena in če si jih hotel omeniti, si jih moral pokazati s prstom.

El mundo era tan reciente que, muchas cosas carecian de nombre y para menciornarlas habia que senarlarlas con el dedo.

GGMarquez

16. 4. 2020 Koliko Chaplinov

Danes bi praznoval rojstni dan legenda filma Charlie Chaplin. Vprašanje, ki ga zastavljamo, je morda nenevadno, kot je bil tudi on. Koliko Chaplinov je nastopilo v filmu, katerega odlomek je predstavljen?

ODGOVOR

Britanski filmski inštitut je fiIm Luči velemesta (Limelight) označil za Chaplinov največji dosežek, v njem pa nastopa kar 7 Chaplinov: Charlie Chaplin (Calvero) in njegovi otroci: Sydney Earle Chaplin (Nevile), Geraldine Chaplin (deklica v prvem prizoru), Josephine Chaplin (otrok v prvem prizoru), Charles Chaplin mlajši (klovn), Michael Chaplin (Otrok v prvem prizoru) in Oona Chaplin (statistka).

Pravilen odgovor sta nam poslala Maj Luka in Zal Petrisič. Čestitke.

15. 4. 2020 Hud datum

Zakaj imajo nekateri 15. april za zakleti datum, kaj ima slika na levi s tem in kako imenujemo okno iz barvnih stekel, povezanih s svinčenimi spojkami?

ODGOVOR

15. 4. 2019 je zagorela cerkev Notre Dame v Parizu, Francija. Cerkev ima 3 ROZETNA OKNA, ki ponazarjajo cvetje v raju.  V požaru so bile rozete poškodovane ...

Kako imenujemo okno iz barvnih stekel, povezanih s svinčenimi spojkami? Vitraj tudi vitraž.

Najbolj celovit odgovor je, kot ponavadi, prispevala Tjaša Župevc, na prvi del pa sta pravilno odgovrila tudi Zal in Maj Luka Petrišič.

Na ta datum leta 1912 se je potopil legendarni Titanik, V ledeno goro je sicer zadel 14. aprila ob 23.40 (po ladijskem času), dve uri in 40 minut pozneje pa potonil. V nesreči čezceanskega parnika je umrlo 1.503  potnikov in članov posadke.

 

13. 4. 2020 Tri vprašanja

Tile simpatični specialci na levi so v velikonočnem jutru po spletni avtocesti prispeli kot voščilo iz nekega mesta naše sosednje države. Mesto je znano po likovnih  umetninah, ki jih tam srečate na vsakem koraku. Ena izmed njih je slika na desni, ki prikazuje Marijino objokovanje mrtvega sina. Kako se imenuje tak motiv v likovnem svetu, za katero evropsko mesto gre in zakaj se ga v teh časih pogosto omenja? 

ODGOVOR

Kako se imenuje motiv mrtvega Jezusa v likovnem svetu? Pieta. Avtor slike je Giovanni Bellini.

Za katero evropsko mesto gre? Bergamo, mesto v Lombardiji v Italiji.

Zakaj se ga v teh časih pogosto omenja? Zato, ker je to najbolj prizadeto območje zaradi epidemije koronavirusa - Covid 19.

Pravilno je na vsa tri vprašanja odgovorila Tjaša Župevc.

Bergamo

10. 4. 2020 Kaj je to?

In zakaj diši? (Lahko vam pomagajo starši.)

Odgovor

Pravilni odgovor so prispevali: Tjaša Župevc ter Zal in Luka Maj Petrišič. 

To je zvezdasti janež ali janeževa zvezda. Je sad zimzelenega drevesa. Je ena najlepših začimb. Ima poseben sladko pikanten okus. Skrivnost njegovega vonja je anetol - glavna sestavina eteričnega olja, ki ga vsebuje. To vrstno aromo uporabljajo tudi pri izdelavi Bronhi bonbonov, zato imajo janežu podoben vonj.

 

9. 4. 2020 Danes iščemo ...

Številko. Katero in zakaj prav to?

Odgovor

Katero število iščemo: 100. Na ta del vprašanja so pravilno odgovorili Tjaša Župevc, Kiar L. Krečič ter Zal in Maj Luka Petrišič. 

Ostaja pa še drugi del vprašanja.

Zakaj 100?

Drugi del vprašanja pa je prinesel spletnim iskalcem različne odgovore:

Zal in Maj sta sklepala, da gre za 100 UMETNIN ZA 100 LET ORGANIZIRANE LIKOVNE DEJAVNOSTI V MARIBORU. (UGM-UMETNOSTNA GALERIJA MARIBOR). Odlično, Zal in Maj!

Tjaša je v svoji raziskovalni vnemi izbrskala še več:

9.april (1920) je v gregorijanskem koledarju 99.dan v letu (100 v prestopnih letih), 266 dni ostane do konca leta. V 16.stol. so znanstveniki ugotovili, da Zemlja za pot okoli Sonca v resnici potrebuje 365 dni, 5 ur in 49 minut.  Papež Gregor XIII. se je zato odločil, da ima koledar preveč prestopnih let, zato bo imel mesec februar vsaka 4 leta še 1 dodaten dan, razen vsakih 100 let in torej ta številka danes je, da se je to zgodilo leta 1920 in zopet letos 2020. Me je pa radovednost gnala naprej in sem ugotovila kaj je bilo točno pred 100 dnevi. Bilo je novo leto.

Tjaša se je torej pravilnemu odgovoru približala na milimeter. Ta pa se glasi:

9. april je stoti (100) dan v  letu 2020, kajti letos je prestopno leto. Od tu tudi navdih za naslov naše spletne strani.

8. 4. 2020 Išče se ...

Tista, ki je daleč in blizu. Kljub prepovedi gibanja obiskuje ljudi na domu in ponočuje z njimi, da ne morejo spati. Rada se spreminja in ima zato več imen, danes še prav posebnega. Katero? in kaj ima skupnega s cvetjem na sliki?  

Odgovor

Tjaša Župevc, Lana Dušič, Zal in Maj Luka Petrišič so takole pravilno odgovorili:

Polna luna ali ščip. Rečejo ji tudi rožnata luna ali potonikina polna luna, saj se pojavi v času, ko cvetijo rožnate plamenke.

Tjaša Župevc je natančno raziskala, kako je s tem:

Rožnata luna nosi le takšno ime, njena barva pa je bila prav taka kot sicer. Vseeno pa je letošnja rožnata luna večja in svetlejša, zato je tudi dobila ime superluna. Superluna pomeni, da se takrat, ko se nam zdi največja, na svoji orbiti najbolj približa Zemlji. Včeraj se je to zgodilo v razmiku približno dveh ur, zaradi česar je bil to prav poseben dogodek, saj se je Luna Zemlji nazadnje tako približala davnega leta 1948.

Cvetje na sliki je ŠKRLATNI PLAMEN PHLOX SUBULATA. Plazeči 'Škrlatni plamen' je osupljiva, zimzelena trajnica in zemeljska odeja z ljubkimi zvezdasti škrlatno rožnatimi/ rdečimi cvetovi. Cveti od aprila do junija. Tudi moja babica ga ima doma....

 

7. 4. 2020

Spet je pred vami detajl, del nečesa večjega. Česa? In kaj predstavlja ta detajl?

Namig: današnji datum in najava nekega dogodka

Odgovor

Da slika predstavlja drevo, sta pravilno odgovorila Tjaša Župevc in Anej Kovačič. Tjaša je tudi ugotovila, da je povezano s svetovnim dnevom zdravja (7. april), saj jo je namig odpeljal v pravo smer. Stilizirano drevo je del spletne najave  Sejma NARAVA-ZDRAVJE, ki je zaradi epidemije prestavljen na jesen.

6. 4. 2020

Čez vikend je ta stran počivala.

Kaj iščemo?

Uganiti je treba, kaj bi to bilo in kako rečemo v likovni govorici nečemu, kar je predstavljeno čisto od blizu, kot del večje celote? 

Odgovor: Roke

Praying Hands, avtor Albrecht Dürer, je zapisala Tjaša Župevc. Res je, gre za risbo rok izjemnega mojstra Dürerja. Bravo, Tjaša. Ostalo je še neodgovorjeno vprašanje, kako imenujemo približan del celote. Detajl.

 

Dürer je risbo poimenoval Roke, a danes poznamo to delo kot Roke v molitvi. Viri pišejo, da je narisal roke svojega brata Alberta.

Tako pa je renesančni mojster naslikal sebe. Umrl je 6. aprila 1528, torej prav na današnji dan.

3. 4. 2020 Skrivnostni predmet

Iščemo: kako se imenuje in za koga je bil ustvarjen?

V spodnja polja vpišeš svoje ime, e-naslov in odgovor ter klikneš na SEND (pošlji). Zvečer bo na spletni strani objava imen tistih, ki so pravilno odgovorili. Srečno!

Trd oreh

Današnja uganka je bila trd oreh, vsaj v drugem delu. Da, gre za kemični svinčnik, ustvarjen pa je bil za letalske posadke, ker so ugotovili, da je idealna naprava zanje, ker deluje na veliki nadmorski višini, ne da bi kapljal.

Pravilen odgovor je tokrat prispeval Zal Petrišič. Čestitam!

2. 4. 2020

Danes iščemo 2 osebi in en razlog

Kdo sta ti dve osebi? In zakaj je to vprašanje zastavljeno prav danes?

Odgovor naše zveste dopisnice

Kdo sta ti dve osebi? Pika Nogavička in Lila Prap, slovenska pisateljica in ilustratorka, večinoma za otroke. Zakaj je to vprašanje zastavljeno ravno danes? Ker je danes mednarodni dan knjig za otroke. Praznujemo ga 2. aprila, na rojstni dan danskega pravljičarja Hansa C. Andersena, ki je med drugim napisal tudi Pika Nogavičko.

Natančno to je v svojem odgovoru zapisala Tjaša Župevc. Čestitke in hvala, ker to stran tako zvesto spremljaš.

1. 4. 2020

Danes je pred vami izjemno trd oreh, iščemo ime človeka, ki je ustvaril tole nenavadno umetnino.

Nagrada

Tokrat za pravilen odgovor prejmete praktično nagrado: mobitel Samsung Galaxy Z Flip, sponzor Telekom. Med pravilnimi odgovori bomo opravili žrebanje na video uri (zoom) danes ob 20h. Povabilo v video srečanje boste prejeli ob 19.30

Odgovor je: Felix Wankel

Felix Wankel (1902-1988) naj bi pri svojih 17 letih prijateljem sporočil, da je sanjal o konstrukciji avtomobila z novo vrsto motorja, pol turbina, pol povratni motor. To bo moj izum! In res, lotil se je konstruiranja in leta 1924 uspel izdelati prvi motor, ki se po njem imenuje Wanklov motor.

Ne gre torej za umetnino, a ker je 1. april, se je v vprašanje prikradla majhna neresnica.

 

Zgradba in delovanje Wanklovega motorja

In nagrada?

Pravilno sta odgovorila Tjaša Župevc in Tian Ogorevc. Obema čestitke!!!

Nagrada pa je prvoaprilska šala, so nam sporočili iz Telekoma.😥

 

Ostanite zdravi in pazite, kaj sanjate.

31. 3. 2020

Danes iščemo 3 stvari: čemu služi ta predmet, kdo ga je oblikoval in kam bi se bilo treba odpraviti (če bi smeli), da bi ta predmet lahko videli v živo.

Odgovor: kljuka mojstra Plečnika

 

Predmet je golob, ki služi kot kljuka na vhodnih vratih v kapelo Božjega groba pri kamniških frančiškanih. Oblikoval jo je Jože Plečnik, izjemen slovenski arhitekt, ki je poleg zgradb oblikoval tudi predmete.

Pravilna odgovora sta poslala Tjaša Župevc in ZP.

Hvala za sodelovanje, čestitke obema.

Plečnik je oblikoval vso kapelo, ne le kljuke

Strop spominja na obliko šotora

Značilna Plečnikova zidava

30. 3. 2020 Kaj iščemo danes?

.

Iskalka dneva: Tjaša Župevc

Cerkev Sv. Gore, samotna dolina Zagaj in rastlina čemaž, je napisala Tjaša Župevc.

Da, cerkvica, ki se vidi od daleč, stoji na grebenu, po katerem se zvrsti navzdol pet svetišč: Lurška kapela, kapela sv. Sebastijana in sv.Fabijana, Marijina cerkev, posvečena Marijinemu rojstvu, ter kapeli sv. Jurija in svetega Martina. Dolina spodaj pa je soteska rečice Bistrice, v njej pa so poleg drugih najdišč v tem letnem času poljane čemaža. Območje sodi v Kozjanski park.

 

 

Na tabli pri vhodu v to dolino piše, da je ena lepših sotesk v tem delu Slovenije. Jo poznate? Za vas danes 3  vprašanja, ki sodijo v medpredmetno povezavo:

kako se imenuje ta samotna dolina, kako se imenuje romarska cerkvica na hribu in rastlina, zaradi katere zdaj diši v mojem hladilniku?

Bistrica je med Trebčami in Zagajem v dolžini 3 km zarezala najslikovitejšo in najbolj ohranjeno rečno sotesko v vzhodni Sloveniji. Foto: Kozjanski park.

28. 3. 2020

Kaj je to?

Iščemo dve vrsti odgovora, najbolj pravilnega in najbolj duhovitega. 

Iskalka dneva: Tjaša Župevc

Čestitke Tjaši, lahko bi rekli kar ISKALKA TEDNA, saj je največkrat prispevala svoj pravilni odgovor.

Marcel Duchamp: Bicycle Wheel (Kolo bicikla ali Kolo kolesa)

"Leta 1913 sem imel srečno idejo, da bi kolesarsko kolo pritrdil na kuhinjski stolček in ga opazoval, kako se vrti," je Marcel Duchamp pojasnil v svojem predavanju Apropos Readymades leta 1961.

Kaj je to Readymade?

Navaden predmet, ki mu dostojanstvo umetnine dodeli umetnik, sta zapisala v Slovarju nadrealistov Breton in Eluard. Marcel Duchamp pa je razburil duhove, ko je v umetnino povzdignil pisoar. Umetnine ne naredi umetnik sam, potreben je še gledalec, da dokonča ustvarjalno dejanje, je menil Duchamp.

 

 

Marcel Duchamp: Fontana

27. 3. 2020

Vprašanje težke kategorije

E, tole bo trd oreh, samo za najbolj spretne spletne detektive. Iščemo avtorja in naslov slike, katere delček (detajl) imate pred sabo. Srečno z iskanjem.

Dekle z bisernim uhanom

Johannes Vermeer (1632-1675) je eno svojih najbolj znanih del naslikal okoli leta 1665, na njem pa je upodobil neznano dekle z modro ruto v laseh in velikim bisernim uhanom v ušesu. Še zanimivost, leta 2003 je režiser Peter Webber posnel film z naslovom Girl with a Pearl Earring, o 17-letni Griet, ki naj bi bila model za Vermeerjevo sliko.

Čestitke Tjaši Župevc in Juretu Balonu, ki sta točno odgovorila na vprašanje.