IŠČE  SE

Strani ureja mag. Tanja Plevnik, učiteljica

IŠČE  SE

Strani ureja mag. Tanja Plevnik, učiteljica

TIT 7 18. 5. video ura

Risanje v programu SketchUp. Predstavitev osnovnih orodij programa.

25. 5. Video ura

Pregled risb, narejenih v SketchUpu.

TIT 7 11.5. video ura

Vadimo pravokotno projekcijo. Imejte pri sebi ustrezne pripomočke za tehnično risanje.

TIT 7 Video ura: 4.5. ob 12.00

Imejte pri sebi izdelek, ki je bil za domačo nalogo, svinčnik in delovni zvezek.

TIT 7 video ura: 20. 4. 2020

Nova nloga pri TIT, povezana s pravokotno projekcijo: Poišči v DZ str. 55, izreži tridelni lik in ga prilepi na trši papir.

TIT 7 UPORABNI IZDELEK

Izdelujemo uporabni izdelek iz uporabljenih stvari, npr. iz plastenke, uporabljenih plastičnih kozarcev, starega časopisa ... Uporaben naj bo kot kot podstavek za pisanice, lahko tudi kot vaza. Kakšen je postopek, si oglejte v videu. Izberite si enega od načinov, vendar ga okrasite po svoje, bodite izvirni.

POMEMBNO

Pomembni so domiselnost oblike, izvirnost in enostavnost pri dekoriranju, saj veste, manj je več, čistost izdelka (pa tudi delovnega mesta, ko zaključite z delom) in uporabnost. 

Fotografirajte izdelek, ko je končan, naj se vidi njegova uporabnost. Naredite kakšno fotko tudi med delom. Pošljite na doramaar20@gmail.com do 15. 4. (če boste izbrali delavnico tehničnega dneva), sicer pa do 20. 4. 2020. Izdelek boste na video uri predstavili.

Nika Pikelc

Teja Ogorevc

Ivana Lesinšek

Sara Topič

Tristan Blasner

TIT 7 PRAVOKOTNA PROJEKCIJA

Dragi sedmošolci. Zaključili smo z umetnimi masami, prehajamo k tehničnemu risanju. Poglavje se imenuje PRAVOKOTNA PROJEKCIJA (učbenik PRAVA TEHNIKA 7, str.20). Najprej si oglejte video Kako rišemo v pravokotni projekciji.

 

Video ura (ZOOM):

PONEDELJEK, 30. 3. ob 8.20

Nova naloga: DZ str. 5 in 7

 

 

1. NALOGA

V zvezku pojdite na novo stran in napišite velik naslov RISANJE V PRAVOKOTNI PROJEKCIJI.  Najprej narišete pravokotni križ, kot ga vidite v videu. Nato narišete še pomožne črte, ki so oddaljene 10 mm. Nato se lotimo risanja enostavnega predmeta – kvadra, naj bo to v našem primeru vžigalična škatlica.

RISANJE NARISA 1.Odmerimo dolžine in višine. 2.Narišemo vzporednice. Vlečemo jih tudi v tloris in stranski ris. 3.Vidne robove predmeta prevlečemo ob ravnilu z močno polno črto.

RISANJE TLORISA 1.Odmerimo širine predmeta. 2.Narišemo vzporednice. 3.Vidne robove predmeta prevlečemo ob ravnilu z močno polno črto.

RISANJE STRANSKEGA RISA 1.Širine predmeta prenesemo s pomočjo šestila iz tlorisa v stranski ris. 2.Narišemo vzporednice. 3.Vidne robove predmeta prevlečemo ob ravnilu z močno polno črto.

 

POMEMBNO

Z mobitelom fotografirate svojo risbo in pošljite na moj e-naslov: doramaar20@gmail.com, da pogledam, ali ste bili uspešni. Ivana in Lan sta to že naredila, pričakujem tudi risbe ostalih učencev.