IŠČE  SE

Strani ureja mag. Tanja Plevnik, učiteljica

IŠČE  SE

Strani ureja mag. Tanja Plevnik, učiteljica

VIDEO ura: vsako sredo ob 12.00

Devetošolci, pripravite fotografske in / ali video posnetke.  Z Mio Brunej (Lija media) komentirava, svetujeva, dajeva napotke. 

Za montažo posnetkov priporočam Movie maker, verzijo 2016 Clasic

https://www.topwin-movie-maker.com/windows-movie-maker.aspx

Ali pa Olive, ki ga najdete na:

https://www.olivevideoeditor.org/

Diana Kolman

Diana Kolman

Diana Kolman

Laura Mehič

Laura Mehič

Laura Mehič

LAND ART

LAND ART ali UMETNOST KRAJINE.

Umetniki LAND ARTA so se pojavili v 60 letih 20. stoletja, res pa je, da so ljudje že v pradavnini puščali v krajini svoje ustvarjalne sledi, le da temu niso rekli land art. Umetniki svoja dela ustvarjajo na prostem, včasih v odmaknjenih naravnih okoljih. Ker takšne stvaritve zaradi vremenskih vplivov niso obstojne, svoja dela dokumentirajo v obliki projektov s pomočjo fotografije in videa. Umetniška dela so sestavljena iz dreves, kupov zemlje, kanalov, s peskom nasutih poti, ki delujejo kot linije v prostoru ....

Poiščite ustrezno mesto v naravi (gozdna jasa, travnik, ob potoku, lahko pa tudi na domačem dvorišču). Ustvarite svojo obliko iz naravnih materialov, uporabite lahko vse, kar najdete v naravi, drevesne liste, vejice, kamne, pesek ... Lahko je oblika mandale (kroga), ni pa nujno. Zelo dobro je, da imate neko idejo, kaj želite s tem povedati, sporočiti. Fotografirajte, poimenujte, dodajte misel, sporočilo. In pošljite, na doramaar20@gmail.com.

Andy Goldsworthy

Tomas Kanya

LUM 9 Nova tema: PRAZNIK

8. 4. 2020 Danes smo se na video uri dogovorili za novo likovno nalogo, ki bo hkrati del tehniškega dneva, načrtovanega za ta petek (10. 4.) Posneti bo treba kratki video film na temo praznik, možna je tudi še ena tema: moj dan v času epidemije.  

Do kdaj?

Posnetki na temo PRAZNIK naj bodo narejeni ta vikend. Montažo boste lahko naredili kasneje, če pa komu uspe do srede, 15. 4. (ko imamo video uro) zmontirati video film, toliko bolje.

 

KAKO?

Z mobitelom naredite od 7 do 10 posnetkov, ki naj ne bodo krajši od 5 sekund in daljši od 15 sekund. Pri snemanju držite mobitel vodoravno, ker bodo sicer posnetki za montažo neuporabni.

KAJ?

Nekaj namigov:

Majski dan

Moj dan v času epidemije

Kako so praznovali včasih (intervju s starejšo osebo)

IŠČE SE ... DOBRA FOTKA

Dragi devetošolci. Dnevi so pravi za dobro fotko. Zunaj je zanimiva zimsko-pomladna atmosfera, v hiši delovno, družina je doma, vsak nekaj počne. Najboljše fotke so spoj premišljenega in naključnega. Najprej premislite, kaj bi lahko bilo zanimivo, potem se podajte na pot ... za dobro fotko. Prepričana sem, da ne bo treba daleč.

Vaša naloga je torej, fotografsko predstaviti utrip svojega domačega okolja v času epidemije. Zaščitne maske lahko prispevajo k fotogeničnosti, zlasti, če so odštekane (glej razpis pri LUM 7 in LUM 8). Če živi pod isto streho več generacij, lahko ujamete trenutek, ko si pomagajo med sabo. 

Del doma so pogosto tudi domače živali. Morda jih prepričate, da vam pozirajo, še bolje bo seveda, da jih ujamete nepripravljene, pazite le, da jim ne stopite na rep.

25. 3. 2020

 

 

DOBRO JE VEDETI

Pri fotografiranju ljudi je treba spoštovati druge, naj vas ne dojamejo kot nadlego, potrebujete njihovo soglasje, morda celo sodelovanje. Bodite pri tem obzirni, ne naredite ničesar, česar ne bi želeli, da drugi naredijo vam.

Fotografije lahko tudi "popravite" v računalniških programih, jih spremenite v črnobele, obrežete. Nikakor mi ne pošiljajte vsega, ampak največ 5, za katere menite, da so vam res uspele.

Čas: do 2. aprila. 

Pošljite na:

doramaar20@gmail.com

Če dovolite, bodo objavljene na tej spletni strani. Preden jih pošljete, jih poimenujete ali oštevilčite, npr. Anej_1

Nejc, hvala za poslano, fotke so tako odlične, da sem jih objavila v Galeriji.

Foto: ARVEN Š. KRALJ Fotografija osebe je lahko odlična, četudi ne vidimo njenega obraza.